fbpx

Vezuve E-İhracat

E-Ticaret ŞEKİLLERİ

E-ticaretin kapsamının net olarak ortaya konulamaması ile birlikte, sürekli gelişen bu alanda yeni iş modelleri de ortaya çıkmaktadır. E-Ticareti, taraflar, iş modeli, kullanılan platform başta olmak üzere belirlenen farklı kriterlere göre sınıflandırmak mümkündür.

1-B2B-İşletmeden İşletmeye E-Ticaret (Business to Business)

Bir işletmenin başka bir işletmeden e-ticaret platformu üzerinden satın alma gerçekleştirdiği modeldir. Günümüzde pek çok e-ticaret sitesi ve sanal pazaryerlerinde işletmeler satıcı olduğu gibi, aynı zamanda pek çok işletme de ihtiyaçlarını bu platformlar üzerinden satın almaktadır. Küresel ölçekte www.alibaba.com en büyük B2B platformlarının başında gelmektedir.

2-B2C-İşletmeden Tüketiciye E-Ticaret (Business to Consumer)

E-ticaretin belki de en yoğun kullanıldığı B2C, tüketicinin satın almayı bir işletmeden yaptığı modeldir. E-ticaret platformları üzerinden işletmelerin nihai tüketiciye ürün satışı yaptığı amazon.com, aliexpress.com küresel ölçekteki en büyük B2C e-ticaret sitelerinin başında gelmektedir

3-B2E-İşletmeden Çalışanına E-Ticaret (Business to Employee)

İşletmenin kendi çalışanlarına yönelik gerçekleştirdiği e-ticaret satış modelidir. Eticaret modelleri içerisinde en az kullanılan model olmakla birlikte ilerleyen dönemlerde işletmeler açısından önemli bir e-ticaret modeli olacağı öngörülmektedir. Bazı işletmelerin çalışanlarına özel kupon, indirim ya da şifre tanımlama ile satış yapması, B2E için örnek olarak verilebilir.

4-C2B-Tüketiciden İşletmeye E-Ticaret (Consumer to Business)

Ticaretin satış yönü genel itibari ile işletmeden tüketiciye olduğu gibi, bazen işletmelerde tüketiciden ya da e-ticaret yolu ile ürün ya da hizmet satın alabilir. Tadilat, peyzaj hizmeti veya bir kişinin kendi el emeği ürünleri bir işletmeye satışı C2B örnekleridir

5-G2B-Kamu İdaresinden İşletmeye E-Ticaret (Goverment to Business)

Devletin işletmelere satış yaptığı e-ticaret türüdür. Devlet kurumları bazı satışları online kanalları kullanarak işletmelere yapabilmektedir. Türkiye’de bazı kamu satışlarının online e-ihale yöntemi ile yapılıyor olması bu modele örnek olarak verilebilir.

6-B2G-İşletmeden Kamu İdaresine Ticaret (Business to Goverment)

İşletmelerin kamu kurumlarının ihtiyaçlarına yönelik satışlarını online kanal üzerinden yaptığı modeldir. Devletin bazı ürün ve hizmet alımlarını yine e-ihale yöntemi ile alması örnek olarak verilebilir.

7-C2G-Tüketiciden Kamu İdaresine Ticaret (Citizen to Goverment)

Vatandaştan devlete yönelik e-ticaret modeli olan C2G, genel olarak vatandaşların kamu kurumları ile yaptığı işlemleri kapsamaktadır. Vatandaşın evi, aracı v.s. için online vergi ödemesi bu modele örnek olarak verilebilir.

8-G2C Kamu İdaresinden Tüketiciye Ticaret (Goverment to Citizen)

Vatandaşların devletin sunduğu bazı işlemlerin online olarak gerçekleştirmesini kapsayan e-ticaret modelidir. Bazı resmi işlemlerin internet siteleri üzerinden yapılması, askerlik yoklaması, vergi borçları sorgulaması veya SGK bilgilerine erişimi bu modele örnek olarak verilebilir.

9-C2C Tüketiciden Tüketiciye E-Ticaret (Consumer to Consumer)

Tüketiciler arasında gerçekleştirilen e-ticaret modelidir. Örneğin 2. El ürünlerin online alım satımının yapıldığı sahibinden.com, letgo.com, dolap.com e-ticaret siteleri C2C nin Türkiye deki en yaygın örneklerindendir. Küresel ölçekte eBay de aynı şekilde tüketiciden tüketiciye elektronik ticaretin yapıldığı platformlardandır.

10- G2G Devletler Arasında E-Ticaret (Goverment to Goverment)

İki devlet arasında gerçekleştirilen online alışveriş modelidir. Bir devletin, ihtiyacı olan bazı ürünlerin tedariği için açtığı bir site üzerinden başka bir devletten satınalma yapması örnek olarak verilebilir

Seyda Nur Erdoğan
E-Ticaret Uzmanı