Vezuve E-İhracat

eticaret devlet tesvikleri eticaret avantajlari kosgeb destekleri

Blog İçeriği

E-Ticaret Devlet Teşvikleri:

E-İhracatla ilgilenen firmalar, yurt dışı faaliyetleri için önemli miktarlarda devlet teşviklerinden faydalanabilmektedir. E-ihracat devlet desteklerinden yararlanabilmek için kullanılan web sitesinin ihracatın yapılacağı ülkenin resmi diline uygun olarak düzenlenmesi gerekir. E-İhracat teşviklerinden yararlanabilmek için ayrıca ihraç edilecek ürünlerin Türkiye’de üretilmiş olması şartı vardır.

E-İhracat firmaları bu teşviklerin yardımı ile yurt dışı pazarlarında satışa başlarken avantaj elde edebilmektedir. Özellikle faaliyetine yeni başlamış, ilk maliyetlerini karşılamakta zorluk çeken firmalar için bu devlet teşvikleri şirketlerin büyümelerine önemli katkı sağlamaktadır. Ek olarak yurt dışında şirket kurmak içinde devlet teşvikleri bulunmaktadır.

E-İhracatta Teşvik Verilen Konular:

Devletin e-ticaret yapan firmalara verdiği teşvikler büyük fayda sunmaktadır. Elektronik ihracat devlet yardımları da yurt dışı pazarlarına açılmak isteyen firmaları ihtiyaçları olan konularda desteklemeye odaklanır. Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan yardımlar için Ticaret Bakanlığı ya da İhracatçı Birliklerine başvurulabilmektedir.

1- Pazara Giriş Seyahat Harcamaları

Yurt dışı Pazar araştırması gezilerine ilişkin giderler %70 oranında ve yurt dışı Pazar araştırma gezisi başına 5000 ABD dolarına kadar desteklenir. Bir yurt dışı Pazar araştırması gezisi kapsamında en fazla 2 şirket çalışanının; ulaşım (Ekonomi sınıfı uçak,tren,gemi ve otobüs bileti) ücretleri, günlük 150 ABD dolarına kadar araç kiralama giderleri ve otel masrafları teşvik kapsamında karşılanır.

2- Yurtdışı Marka Tescil Desteği

Şirketlerin satış yapmak istedikleri ülkelerdeki markalarını korumak amacıyla gerçekleştirdikleri marka tescil işlemleri %50 oranında yıllık 50.000 ABD dolarına kadar desteklenmektedir. Marka tescil belgesi için başvuru yapılmış olması bu teşvikten yararlanmak için yeterlidir.

3- Rapor Desteği

Şirketin yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulması amacıyla alınan; sektör, ülke, yurt dışında yerleşik şirket veya marka odaklı rapor giderleri %60 oranında yıllık en fazla 200000 ABD dolarına kadar desteklenir. Rapor başına ortalama 5000-10000 ABD doları verilmektedir.

4- E-Ticaret Platformlarına Üyelik Desteği

Pazara giriş desteği Ticaret Bakanlığı tarafından verilmektedir. Pazara giriş desteği, e-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların onaylanan e-ticaret sitelerinde satış yapabilmeleri için verilir. E-ticaret sitelerinde yer alan site içi reklam ve banner giderleri destek dışındadır. E-ticaret siteleri faturalarda hizmet süresi en fazla 1 yıl olmalıdır. Bu destek sayesinde e-ticaretle ilgilenen firmalar her e-ticaret sitesi için 9500 TL’ye kadar destekten yararlanabilmektedir. İşletmelerin sadece 3 elektronik ticaret sitesi için destek alma hakkı vardır. Bu siteler:

  • Alibaba.com
  • Ptttrade.com
  • Fibre2fashion.com
  • Tradeatlas.com
  • Chemorbis.com
  • Steelorbis.com
  • Foursource.com
  • Globalpiyasa.com
  • Polymeupdate.com

Sizler de bu belirtilen sitelerde mağaza açmak ve satış yapmak istiyorsanız bu pazara giriş desteğinden yararlanabilirsiniz.

5- Pazara Giriş Sertifikasyonları

Akredite edilen kuruluşlardan alınan ve bir ülke pazarına giriş için zorunlu olan ya da avantaj sağlayan kalite, çevre belgerini; insan can ve güvenliğini gösterir işaretleri tanımlamaktadır. Bu kapsamda şirketlerin, Pazar Giriş Belgelerine ilişkin giderlerin %50 yıllık ev fazla 250000 ABD dolarına oranda desteklenir.

Desteklenen kalemler:

  • Müracaat ve doküman inceleme giderleri
  • Belgelendirme tetkik giderleri
  • İlk yıla ait belge kullanım giderleri
  • Test raporu giderleri
  • Zorunlu kayıt ücretleri

6- Marka Tanıtım ve Pazarlama

Marka tescilinizin veya yurtdışı biriminizin bulunduğu ülkede %60 teşvik oranıyla 150.000-250.000 arasındaki harcamalarınız teşvik kapsamında karşılanmaktadır.

Teşviğin kapsadığı tanıtım faaliyetleri;

  • Katalog
  • Dergi ve gazete reklamları
  • TV ve Radyo reklamları
  • Elektronik ekranlar
  • Billboard ve panolar
  • Durak ve taşıtlarda reklam giydirme
  • Bina ve cephe reklamları
  • Halkla ilişkiler (PR) ajansı ücretleri
  • Tanıtım Filmi
  • Sosyal medya Reklamları
  • Google reklamları
  • Web sitesi tasarımı
  • Akıllı cihazlara yönelik uygulamalar

7- Şube ve Depo Giderleri

Yurtdışındaki şirketiniz ile Türkiyedeki şirketiniz arasında organik bir bağ bulunuyorsa kiralama işlemleri için yaptığınız masraflar desteklenir. Depo, ofis, showroom veya inşaat yapılmak üzere kiraladığınız arsa varsa buradaki harcamalarınız %50 oranında ve yıllık 100.000 ABD dolarına kadar desteklenir. Her yıl 25 farklı birim için but teşvikten yararlanılabilir.

8- Yurtdışı Fuarlara Katılım

Firmaların ve üretici/imalatçı organizasyonlarının yurt dışında düzenlenen fuarlara katılmaları için;yer kirası,nakliye,ulaşım ve stand ilişkin giderler esas alınarak metrekare bazında belirlenen desteğe esas tutar kapsamında destek sağlanır. Desteğe esas olan tutar hedef ülkeler için %70, diğer ülkeler için %50’dir.

9- KOSGEB Destekleri

E-ticaret ile uğraşanların faydalanabilecekleri başka destek de KOSGEB destekleridir. KOSGEB e-ticaret firmalarının yararlanabileceği iki hibe ve destek programı yaratmış bulunmaktadır. Elektronik ticaret firmalarının faydalanabileceği KOSGEB programı geleneksel girişimci programıdır. Geleneksel girişimci olarak yararlanabileceğiniz alanlar ve destek miktarları:

Bu destekleri alan kişiler; Genç,Kadın,Engelli,Birinci derece şehit yakını,Gazi olduğu durumda performans dönemleri için verilenlere ek olarak 5000 TL fazla destek alabilirler. Örnek olarak kadın girişimcinin açtığı şirket ikinci yılını doldurmuş ve bu süreçte 539 gün birini yanında sigortalı olarak çalıştırmışsa 10000 TL performans desteği alacaktır. KOSGEB geleneksel girişimci destek programından yararlanmak isteyenlerin KOSGEB tarafından verilen online eğitimleri izlemesi ve bu eğitimlerin sonunda sertifika sınavına girmeleri gerekmektedir. Ek olarak geleneksel girişimci sertifikası alınmadan şirket kuruluş işlemlerinin gerçekleşmemesi gerekmektedir.

Ticaret Bakanlığıyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için https://kolaydestek.gov.tr/ web sitesini inceleyebilirsiniz.

 

burakcantoplar web 1
Burak Can Toplar
E-Ticaret Uzmanı
E ihracat, dijital pazarlama, ihracat hizmetleri, ihracat danışmanlık hizmetleri, İhracat danışmanlığı
İhracat Danışmanlığı

Biz kimiz ? Hakkımızda Referanslarımız Partnerlerimiz Kariyer E-İhracat E-İhracat Danışmanlık AMAZON Danışmanlık ETSY Danışmanlık Walmart Amerika’da Satış E-İhracat Sitesi Kurulumu B2B İhracat E-Ticaret Performans Pazarlama

Devamını oku...